top of page
  • Foto van schrijverRuben

10 keer genieten in Gent

De formule van het huizenruilen bewees tijdens de herfstvakantie opnieuw zijn succes. Een week lang waanden we ons echte Gentenaren met een creatieve loft in Gentbrugge als uitvalsbasis. De gezellige woonruimte vol houten speelgoed, indrukwekkende kunstwerken en gigantische kamerplanten zorgde ervoor dat we ons meteen thuis voelden. De interieurarchitect in ons gezin kon zich helemaal uitleven door de vele knusse plekjes en huisgemaakte illustraties grondig te bestuderen.


Van zodra we aankondigden onze vakantie in Gent te zullen doorbrengen, werden we overspoeld met tips voor uitstapjes en leuke adresjes. Hartelijk bedankt voor de vele inspiratie. Daarnaast werden we ook door Visit Gent goed op weg geholpen om er een geslaagd verblijf van te maken. In Gent zijn ze naar eigen zeggen ook fan van kleine draakjes, check dus zeker hun kindvriendelijke tips.


Om ook jou te laten genieten van Gent, stelden we alvast onze top tien samen.


Het Gravensteen

een echt kasteel in het midden van de stad


Net zoals bij de meeste kinderen spreken kastelen ook bij onze meisjes enorm tot de verbeelding. Ons bezoek aan het middeleeuwse centrum van Gent begonnen we dan ook met een bezoek aan het Gravensteen.


Via een audiotour nam Wouter Deprez ons mee doorheen dit indrukwekkende bouwwerk. Geen saaie historische beschrijvingen, maar luchtige en toegankelijke verhalen die ook kinderoortjes kunnen bekoren. Al was het voor Lise (3) vooral leuk om een 'telefoontje' in de hand te hebben, waar ze ook af en toe eens naar kon luisteren.


Ons gereserveerde e-ticket zorgde er trouwens voor dat we de wachtrij konden overslaan. Na anderhalf uur zat de rondleiding er op, wat net goed zat qua timing voor de aandachtsspanne van ons gezin.Zelda & Zorro

waar zowel kinderen als ouders genieten


Heerlijk om tijdens een citytrip even op adem te komen met een kopje koffie en een stukje taart. Helaas lijkt dit een onbestaand tafereeltje voor heel wat jonge ouders. Kinderen houden wel van taartjes, maar daarna hebben ze het snel gehad met rustig stilzitten.


Daarom vonden we het heerlijk om een plek als Zelda & Zorro te ontdekken. Geen klassieke koffiebar, maar een gezellige huiskamer waar kinderen ruimte hebben om te spelen terwijl de ouders even echt genieten. Denk hierbij niet aan een lawaaierige binnenspeeltuin, eerder aan een knus en stijlvol ingericht pand.De wereld van Kina

niet zomaar een natuurmuseum


Door regelmatig met onze kinderen de natuur in te trekken, proberen we hen steeds meer respect bij te brengen voor de prachtige wereld waarin wij wonen. Daarnaast genieten we er enorm van om te zien hoe verwonderd kinderen kunnen zijn door de wonderen der natuur.

De wereld van Kina slaagt er op een schitterende manier in om kinderen de natuur te laten beleven in al haar aspecten. Bij het binnenwandelen van de tuin werden we meteen getrakteerd op een enorme variëteit aan bomen. Al waren het vooral ook de gekleurde lampenslinger en de tekeningen van Vos en Haas die de meisjes waren opgevallen.

Binnen kregen we levende vogelspinnen, wandelde takken en zelfs wandelende bladeren te zien. Daar stonden onze meisjes toch even van te kijken. Toen we in de wondere wereld van de paddenstoelen terechtkwamen, waren ze helemaal niet meer te houden. De huisjes, de zoektocht en dansjes enthousiasmeerden hen enorm om deze gestipte kabouterhuisjes te bestuderen.

De voorleeswandeling van Vos en Haas vormde een prima afsluiter van ons bezoek. Sowieso moeten we nog eens terugkomen, want met ons ticket van de tuin kunnen binnen de 6 maanden ook nog gratis binnen in het huis.


Industriemuseum

herbeleef de industriële geschiedenis


Kinderen en musea zien wij vaak niet echt als een ideale match. Toch vonden we in Gent de gepaste activiteit voor Flore (6). In het Industriemuseum werd tijdens de herfstvakantie opnieuw een Maakdag georganiseerd, helemaal op het lijf geschreven voor onze oudste dochter en haar creatieve mama.

Het museum was voor de gelegenheid omgetoverd tot de spookjesfabriek. Op elke verdieping konden kinderen met een andere techniek aan de slag. Zo maakte Flore bijvoorbeeld op de textielafdeling een spookjesslinger met oude stukjes stof. En op de drukafdeling kreeg ze de kans om zelf met een lino een afbeelding te drukken op stof.


Knol & Kool

plantaardig smullen naast de winkel


Dat Gent een paradijs is voor wie van plantaardig eten houdt, was ons al een tijdje duidelijk. Ondertussen legden we lijstje aan met vegan restaurantjes om overal in het land uit te proberen. Veel van die plekjes bevinden zich in de Arteveldestad. Visit Gent profileert de stad trouwens ook als bestemming bij uitstek voor het ecotoerisme.

Naast een uitgebreide winkel met een ruim verpakkingsvrij en plantaardig aanbod, creëerde Knol & Kool ook een plek om in alle comfort te genieten van vegan food. Een feest voor de smaakpapillen, dat bevestigden we in koor nadat we onze duimen en vingers hadden afgelikt.


Graffitistraatje

het kleurrijkste straatje van Gent


Met de onmisbare kaart van Visit Gent in de hand verkenden we het stadscentrum met een basiswandeling. Naast de historische gebouwen en hippe winkels kregen onze kinderen vooral veel plekjes te zien waar mama en papa ooit waren geweest (lang geleden, in de studententijd.)

In tegenstelling tot op andere plaatsen, wilden de meisjes niet meteen weg uit het graffitistraatje. Ze keken hun ogen uit naar de kleurrijke muren vol kleine en grote kunstwerken uit spuitbussen. Toen ze ook een echte graffitispuiter aan het werk zagen, waren ze helemaal aan de grond genageld.

Dat dit straatje bijzonder is, ervaarden we niet alleen zelf. We merkten het ook op aan de drukte van poserende toeristen.


Bootjes varen

de stad bekeken vanop het water


Als inwoners van de werelderfgoedstad Brugge is het beeld van toeristen die in een bootje ronddobberen om de stad te aanschouwen een vertrouwd beeld. Ooit zijn we dit trouwens ook eens van plan met de kinderen in eigen stad. Maar nu we zelf zo'n boottochtje hebben gemaakt, begrijpen we waarom jaarlijks ontelbare toeristen de stad vanuit het water bekijken.

Na onze stadswandeling was het voor de kinderen overduidelijk dat ook zij met een bootje wilden varen. Helaas gooide het regenachtige weer wat roet in het eten. Maar toen de zon toch wat afwisseling bood voor de miezerige buien, was er geen houden meer aan.

We vonden de beste stuurlui bij De bootjes van Gent (rederij Dewaele). De boottocht was zowel voor de kinderen als de volwassenen bijzonder amusant. De kapitein was zo joviaal dat hij zelfs aan de jonge passagiers de kans bood om even het roer over te nemen.


De Krook

een landmark vol wijsheid


Als fans van prentenboeken en voorleesverhalen stond een bezoek aan één van de modernste bibliotheken met stip op ons todo-lijstje in Gent. We ondernamen zelfs twee pogingen om dit boekenparadijs te kunnen bezoeken.

Ook al kwamen we niet om boeken te ontlenen, toch vonden we zalig om even halt te houden in de Gentse bibliotheek. In de kinderafdeling kunnen de jonge lezers zich. namelijk gezellig nestelen om van een boekje te genieten. We kropen even mee in zo' n cocon om een boekje van Petson en Findus voor te lezen, want dat kende Flore van in de klas.

Het enorme standbeeld voor de deur bleef ook niet onopgemerkt. De meisjes kropen zelfs even tussen de benen van deze gigantische mensen om te bekijken wat ze te bespreken hadden. Best wel indrukwekkend die Passanten van Michael Borremans.


RAY

aperitieven en spelen in een serre


Naast de Sint-Niklaaskerk, in het hartje van Gent, aanschouwden het ongewone beeld van een serre. De neonletters deden ons vermoeden dat er geen groenten werd gekweekt, maar eerder sfeer en gezelligheid.

Na een blogpost van Maison Slash met parentfriendly adresjes in Gent werd ons duidelijk dat RAY de ideale plek is om als gezin te genieten. Terwijl de kinderen klimmen en klauteren op een speeltoestel in een indoor zandbak, kunnen de ouders op krachten komen terwijl ze nippen aan een drankje. Heerlijk toch.

Prachtig ook hoe de ontwerpers van deze serre ervoor zorgden dat de constructie helemaal opgaat in de omgeving. Ruimte voor ontmoeting en creativiteit, ruimte voor de Gentenaars en bezoekers, ruimten voor ouders en kinderen.


Speelplekjes

subtiele speelimpulsen in de stad


Wanneer we een nieuwe stad bezoeken met ons gezin, lijkt het wel of we van speelpleintje naar speelpleintje hoppen. In Gent zijn er ontelbare plaatsen waar kinderen kunnen spelen, al zijn ze niet overal ingericht als klassieke speelpleintjes.

Het Arbedpark in Gentbrugge vormde al op onze eerste dag een geliefkoosde speelplek. Dat het bovendien vlakbij was, liet ons beloven dat we zeker nog eens zouden terugkomen.

Maar ook in het stadscentrum ontdekten we heel wat leuke plaatsen om te spelen. Op het heringerichte Maaseikplein leefden de meisjes zich uit op de trampolines en met de houten schaapjes. De gigantische herfstbladeren op de Kouter zorgden ook voor het nodige spelplezier.

Tenslotte vonden we ook in het iconische Baudelopark een gezellig stadspark om even te spelen. En vlakbij Zelda en Zorro kunnen kinderen zich uitleven in het Kapitein Zeppospark, maar dat moeten we zelf nog eens uitproberen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page