top of page
  • Foto van schrijverRuben

Gerust voor de toekomst

Van alle acties die je kan ondernemen om je CO2-uitstoot te beperken om het klimaat te redden, is kinderen maken zowat het slechtste wat je kan doen. Die voetjes blijven immers niet eeuwig klein en schattig. Op een dag zullen onze dochters een stevige ecologische voetafdruk hebben. Of niet? Misschien moeten we het niet zo ver laten komen.


Omdat we onze kinderen en hun generatiegenoten echt een prachtige toekomst toewensen, willen we nu samen met hen acties ondernemen zodat zij gerust kunnen genieten van hun leven. Door bepaalde patronen te introduceren als vanzelfsprekend, hopen we de klimaatcrisis niet groter te maken. Hopelijk lukt het ons als gezin zelfs om het verschil een beetje te maken.


Flore (5) vindt het ondertussen vanzelfsprekend dat je afval in de vuilbak gooit, dat we zoveel mogelijk fietsen en dat delen ook echt leuk kan zijn.
Go with the velo

Ik was me van geen kwaad bewust toen ik als 20-jarige Chiroleider met mijn auto naar het lokaal reed dat zich net om de hoek bevond. Gemak had toen gewoon prioriteit op andere wereldproblemen. Wisten wij veel.


Jaren later dagen we onszelf steeds meer uit om voor elke verplaatsing de fiets te nemen. Eerst probeerden we om voor verplaatsingen onder de 5 kilometer voor de fiets te kiezen in plaats van de auto. Sinds we een elektrische bakfiets en een elektrische damesfiets hebben aangeschaft is onze fietsradius nog heel wat kilometers groter geworden.

Fietsen staat niet langer synoniem voor lastig tegenwind trappen. We zien vooral de voordelen: gezonde buitenlucht, veel beweging en vooral zelden parkeerstress.

Er bestaat trouwens niet zoals als slecht fietsweer, wel een slechte fietsuitrusting.


Wanneer we dan toch eens voor de auto kiezen, merken we aan de tegenstand op de achterbank waarom we zo graag met de fiets overal heen gaan.


Iedereen mooimaker

Het beeld van de rivieren in Azië vol isomo schaaltjes en ander huisvuil blijft als een schandvlek op ons netvlies gebrand. Van zodra Flore met een vuilniszak en een grijper overweg kon, werd ze ingeschakeld als hulp om de wijk mee proper te maken. Uiteraard protesteerden we later niet toen ze op festivals torens bekers begon in te zamelen om die later voor drankbonnen in te ruilen.


Beter nog dan afval opruimen is om afval te vermijden. Zo probeerden we met wisselend succes al om zero waste te gaan leven. Het blijft echt een uitdaging om single use plastics uit ons leven te bannen.

Gelukkig zijn de meeste zakjes voor groenten en fruit in de supermarkt vervangen door herbuikbare netjes. Wat hebben ze gevloekt in de Colruyt toen we keer op keer weigerden om een plastiek zakje te nemen voor 10 appels.

"Zijn de zakjes op misschien meneer?" "Nee, ik koop gewoon niet graag afval."


Vlees van plantjes

Los van het dierenleed waren we best wel gechoqueerd toen we ontdekten welke gigantische impact het kweken en eten van vlees op onze planeet heeft. Dat we iets aan ons eetpatroon zouden moeten veranderen, was meer dan duidelijk.


Maar hoe konden we in godsnaam onze dochters overtuigen dat groentjes veel lekkerder en gezonder waren dan die smakelijke vleesjes?


Het dierenleed benoemen helpt uiteraard om kleine kinderen ervan te overtuigen om geen of minder vlees te eten. Gelukkig zijn er ondertussen ook zoveel smakelijke vleesvervangers op de markt, dat het even duurde voor onze dochters doorhadden dat ze eigenlijk geen vlees van dieren meer aan het eten waren. De eindeloze mogelijkheden met plantaardig voedsel zijn ook zo groot dat we er niet snel op uitgekeken zullen zijn.Door als gezin bewust te leven, proberen we er echt voor te zorgen dat we onze minder zorgen moeten maken. We enkele duurzame levensgewoontes die zowel ons leven als dat van de toekomstige generaties ten goede komt.

Ook dat valt voor ons onder de noemer van Gerust Gezin.


We zijn benieuwd hoe jullie als gezin duurzaam, ecologisch bewust en toekomstgericht leven? Welke gewoontes kan je ons zeker aanraden? Deel jouw verhaal en inspireer ons en andere gezinnen.

197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page