top of page
  • Foto van schrijverRuben

Huizenruil als ideale gezinsvakantie

Het reisvirus dat we als jonge globetrotters te pakken kregen, wilden we maar al te graag aan onze kinderen doorgeven. Met Flore erbij schuwden we het avontuur van het reizen niet: een kampeervakantie in eigen land, een roadtrip door Duitsland en zelfs een exotische reis in Thailand. We probeerden we allemaal uit.


Sinds ons gezin vier leden telt, gaan we op zoek naar andere manieren van reizen. We gingen op zoek naar een formule waarbij we kunnen genieten van het vakantiegevoel zonder in te boeten aan avontuur. Huizenruil leek ons het ideale antwoord.


Vakantie in een Amsterdamse woonboot

Via de Reismarkt van Wegwijzer leerden we het concept van huizenruil kennen. Als lid van een online netwerk krijg je toegang tot ontelbare potentiële vakantieadresjes. Het enige wat je nodig hebt om op te reis te kunnen gaan, is een eigen huis om ter beschikking te stellen.


De verhalen van andere tevreden reizigers trokken ons over de streep om ons ook te registreren op het platform van Home Exchange. Na het betalen van ons lidmaatschap (130 euro per jaar) zorgden we voor een uitgebreide omschrijving en aantrekkelijk portret van ons interieur (handig zo'n interieurarchitect in huis).

De eerste aanvragen voor een huizenruil in Brugge lieten niet lang op zich wachten.


Sneller dan verwacht konden we dus afreizen naar Amsterdam om er voor het eerst te genieten van een vakantie in iemand anders huis. We waren door het dolle heen toen we ontdekten dat we in een woonboot zouden verblijven. Terwijl Flore zich kon uitleven met nieuw speelgoed, genoten wij in de herfstzon van een lekker bakkie koffie. Even waanden we ons echte Amsterdammers.




Graag drie slaapkamers, een speelkamer en vaatwas. Een zwembad en jacuzzi, dat mag ook.

Voor ons vormt huizenruil de ideale combinatie van een geruste vakantie en het nodige avontuur. We gaan we bewust op zoek naar een huis waar ook een gezin met kinderen woont. Zo hoeven we niet de helft van onze inboedel mee te verhuizen. Ook speelgoed kunnen we thuislaten, want het nieuwe speelgoed van de andere kinderen is sowieso véél interessanter.


Door in het huis van een ander gezin te verblijven, ontdek je hoe zij wonen en leven. Het is even leven zoals de locals.

Bewust en onbewust merk je de gelijkenissen en de verschillen met je eigen levensstijl op. Het is al meer dan eens gebeurd dat we na een huizenruil nieuwe, inspirerende gewoontes introduceren in ons eigen huis.


In een zoektocht naar een ideale ruil, letten we ook op het nodige comfort. En als het even kan, mag daar gerust een extraatje zoals een zwembad bij zijn. Zeker tijdens de zomervakantie is dit een echte aanrader.


Ondertussen genoten we al van een vakantie via Home Exchange in Amsterdam, Londen, Namen, Brussel en verschillende plaatsen in Frankrijk.


Dus die mensen zitten dan in jullie huis?

Het concept is zo eenvoudig, dat het eigenlijk geniaal is. Twee gezinnen zijn beiden op zoek naar een leuke vakantiebestemming waarvan ze liefst vooraf zeker zijn dat alles in orde zal zijn. Door ons huis aan elkaar uit te lenen, besparen met elkaar niet alleen een hoop vakantiestress. Het komt nog voordelig uit ook!


De voorbije zomers trokken we voor een Intersocvakantie naar Zwitserland. Om de lange autoritten te breken, hielden we onderweg ook enkele dagen halt in een adresje uit de Home Exchange databank. Al ging het toen niet over een wederkerige ruil, maar over een verblijf tegen GuestPoints. Elke woning krijgt volgens de faciliteiten een aantal GP's per nacht toegekend. Wanneer je zelf op reis bent, kan je je huis dus ook ter beschikking stellen van het netwerk. Zo bouw je een krediet van GP's op dat je later zelf kan gebruiken.

Voor ons was dat de voorbije zomer ideaal, want we waren nog maar net verhuisd. Ons huis was nog niet beschikbaar voor andere bewoners.


Goeie afspraken maken goeie vrienden

Eens je de ideale match hebt gevonden, kan het afspreken beginnen. Ervaren gebruikers van het systeem hebben meestal veel minder vragen. Een mooie uitgewerkte handleiding voor het huis beantwoordt veel vragen. Zo hoef je elkaar niet lastig te vallen voor de WiFi-code en het adres van de bakker.


Je kiest zelf hoeveel je van je huis ter beschikking stelt. Wij vragen bijvoorbeeld om bepaalde kasten gesloten te laten. Onze printer mogen de gasten wel gebruiken, op voorwaarde dat ze niet het hele internet afdrukken.


Ook over het verbruiken van etenswaren maken we graag duidelijke afspraken. Alles wat in de frigo zit, mogen ze opeten. Onze voorraad blijft bij voorkeur onaangeroerd. We zorgen er wel telkens voor dat er een verse maaltijd klaarstaat voor de eerste avond. Zo voelen de gasten zich meteen thuis in een hun nieuwe huis.


De ervaring leert ons dat:

  • Een WhatsAppgroepje helpt om voor, tijdens en na het verblijf vlot met elkaar te communiceren. Naast praktische vragen kan je natuurlijk ook leuke foto's en ervaringen delen.

  • Alle ruimtes die je gebruikt, moet je op het einde van je verblijf opnieuw proper achterlaten. Sommige kamers mogen dus perfect gesloten blijven (voor de kinderen).

  • Het huis vormt voor de kinderen vaak al de attractie op zich, zeker als er een speelkamer of zwembad is. Niets hoeft, niksen mag.

  • Wanneer we langer op reis zijn, profiteren we ervan om op het einde onze was al te doen. Zo kunnen we in alle rust thuiskomen van de vakantie.

  • De periode voor de huizenruil vormt de ideale gelegenheid voor een grote schoonmaak in eigen huis. En ondertussen misschien ook wat ontspullen?


Heb je na het lezen van deze blogpost ook zin gekregen om je huis te ruilen voor een ander huis als vakantiebestemming? Check dan zeker onze link naar Home Exchange. Als lid kunnen we jou 250 GP's schenken.


675 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page