top of page
  • Foto van schrijverRuben

In alle rust op reis

Waar vakantie symbool staat voor rust en ontspanning, durft er al eens wat stress ontstaan als voorbode van het op reis gaan. Ondertussen zijn we ons bewust van dit terugkerend fenomeen. Daarom maakten we er werk van om in alle rust naar de reis toe te leven. Deze doordachte aanpak gaf ons elke dag meer zin om te vertrekken, want we waren er helemaal klaar voor.


Voldoende voorbereidingstijd inplannen

Eigenlijk wilden we niks liever dan onmiddellijk op reis vertrekken, zodat we optimaal van onze zomervakantie konden profiteren. Toch kozen we er nog voor om een weekje voorbereidingstijd in te plannen. Op die manier wilden we vermijden dat we de avond voor ons vertrek nog alle valiezen zouden moeten maken terwijl we tientallen lijstjes probeerden af te vinken om zeker niks te vergeten.

Terwijl Flore en Lise zich konden uitleven op dagkampjes, hadden wij tijd en ruimte om rustig om ons rustig voor te bereiden op onze roadtrip.


Alles in lijstjes noteren

Proberen om alles te onthouden wat moet gebeuren ter voorbereiding van een reis is een onmogelijke en vooral mentaal zware opdracht. Om onze gedachten wat te verlichten, schoven we op maandagmorgen samen aan tafel met een leeg blad en een koffie in de aanslag. In verschillende categorieën noteerden we waaraan we allemaal dachten.

Omdat wij naast het maken van onze bagage ook ons huis klaar moesten maken voor huizenruil, werd dit al snel een uitgebreid to-dolijstje. Daarnaast probeerden ook eindelijk eens werk te maken van onze engagementen voor het cohousing project.

Na onze vorige reizen maakten we per type reis een bagagelijst op. Zowel voor huizenruil, kamperen als op hotel hebben we ondertussen zo'n lijstje.


Tevreden afvinken met een haalbare planning

Waar mogelijk gingen we als team aan de slag om onze to do's af te vinken. Ondertussen hadden we al genoeg naast elkaar gewerkt, elk met ons eigen scherm. Dus maakten we een planning waarin we de taakjes zoveel mogelijk per categorie konden aanpakken.

Eerst op toer langs de winkels om extra ondergoed, zonnecrème en nieuwe wandelschoenen, om ons daarna samen op de administratie te storten. Alle paperassen die zich al een tijdje door ons genegeerd voelden, werden verwerkt zodat ze eindelijk geklasseerd konden worden.

Daarna kwamen de Ecopods boven, zodat we ons huis van onder tot boven spik en span konden poetsen. Ook de lenteschoonmaak had door onze studeerbezigheden wat vertraging opgelopen.


Tussendoor even rust gunnen

Om onze week van voorbereiding voldoende haalbaar te houden, planden we ook wat rustmomenten in. Want wat is er leuker dan een dagje welness of een etentje als afwisseling van dagen vol reisvoorbereidingen.

Op die manier wilden we voorkomen dat onze batterijen echt helemaal leeg zouden zijn voor we de reis zouden aanvatten. We nemen immers twee dochters mee die bij moment ook energie durven vreten.


Lange verplaatsingen voorbereiden

Jengelende kinderen op de achterbank maken een roadtrip op slag minder aantrekkelijk. Om de reis voor alle passagiers zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, zorgen we voor de nodige animatie.

In de zetelorganiser vinden onze dochters een drinkfles, vochtige doekjes en zakjes binnen handbereik. Dit jaar toverde Leen daarnaast ook oude Proximuskoffertjes om tot reiskoffertjes boordevol speelmogelijkheden. Met letter- en cijfermagneetjes, waterkleurboekjes en onze fameuze autobingo kunnen de meisjes zich (hopelijk) kilometerslang bezighouden. Daarnaast hebben we ook enkele luisterboeken van Geluidhuis en tablets met filmpjes en spelletjes aan boord. Voor die tablets nemen we trouwens steeds een koptelefoon mee. Rust, weet je nog.

Om misselijkheid tegen te gaan, nemen we een gemberdrankje mee en houden we regelmatig even pauze.


Helpende handen welkom

Net voor het vertrek is het zalig om op je buren en familie te kunnen rekenen. Terwijl we de koffers in de auto puzzelen, worden onze meisjes geëntertaind door hun grootouders. Ondertussen staan de buren klaar om voedseloverschotten, nog niet verwelkte bloemen en zelfs een mand met vuile was in ontvangst te nemen. Ook taakjes als het buiten zetten van de vuilnisbakken, brievenbus legen of afrijden van het gras nemen onze buren met plezier op zich.

Zo zorgeloos op reis kunnen vertrekken, ook dat is de kracht van cohousing.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page