top of page
  • Foto van schrijverLeen

Op expeditie in de koekenstad

Bijgewerkt op: 12 okt. 2022

Na onze geslaagde citytrips in Brussel, Mechelen en Gent wilden we heel graag ook Antwerpen bezoeken. Groot was onze vreugde toen een vriendelijke huizenruiler ons onderdak bood voor een week in de riante wijk Zurenborg. Omdat we zowel voor onszelf vakantie wilden, als ons laten onderdompelen in wat Antwerpen te bieden heeft op cultureel en culinair vlak maar ook op tempo en naar interesses van de kinderen wilden reizen bleek een goede voorbereiding een must. De diamantenstad heeft namelijk zoveel te bieden.Openbaar vervoer

Los van het feit dat we geen wagen (meer) hebben, zouden we er toch voor gekozen hebben om Antwerpen te verkennen met openbaar vervoer want parking genoeg rond 't stad om die auto thuis te laten ;) We leerden onder ander dat de metrohalte onder het station 'Diamant' heet en niet logischerwijs 'Centraal Station' (dit kan je veel rondjes lopen besparen wanneer je aankomt). Maar we ontdekten ook dat zowel bussen, trams als metro's uitgebaat worden door De Lijn. Heel handig, want zo kan je je met een multipas of dagpas heel gemakkelijk en vlot door Antwerpen verplaatsen.


Expeditie A

Natuurlijk waren we niet naar Antwerpen gekomen om vanuit de bus of tram aan sightseeing te doen. Al bood dat soms wel wat rust ;) Tijdens onze eerste stadsverkenning kwamen we in het Steen terecht waar we in (de voor onze kinderen veel te leuke) museumshop een boekje vonden om op maat van kleine avonturiers het historische centrum te ontdekken. Voor een prikje van € 5 ben je enkele uren zoet voor een speelse zoektocht met Vos Antigoon & Lange Wapper.
Zo bracht 'Expeditie A' ons op plekken als het Vleeshuis, de Grote Markt, de voetgangerstunnel, de Groenplaats, de Vlaeykensgang waar er telkens een opdracht te doen was en een leuke uitleg. Al was dat laatste meestal het interessantste voor ons en waren de kindjes al snel met de opdracht zelf bezig.


Expeditie A - te verkrijgen bij Visit Antwerp (Centraal Station, Grote Markt of Steen) - €5


Portopolis & MAS

Dat er in de Antwerpse haven veel bedrijvigheid is konden wij enkel nog maar waarnemen in de één serie 'Over water'. Maar dat de haven zo groot en uitgestrekt is dat konden wij ons absoluut niet voorstellen... en kregen we heel goed uitgelegd bij ons bezoekje aan portopolis. Portopolis is een speels educatief onderzoekscentrum voor klein en groot waar je leert wat er zich allemaal afspeelt in de haven. Je gaat er aan de slag als havenarbeider, kapitein of laborante om opdrachten tot een goed einde te brengen. Als je hierin slaagt krijg je een havendiploma en nog een leuk aandenken.

En terwijl we hier toch waren vonden we het wel de moeite om het imposante Museum Aan de Stroom of beter gekend al MAS eens te bestijgen. Nadat een roltrap je 10 verdiepingen hoog brengt, kan je genieten van een magisch zicht over de stad en de Schelde. Voor de kindjes zijn die roltrappen gewoon al een activiteit op zich. De lopende expo's gaven we een kans, maar ervaring leert ons dat een museum bezoeken met een 3-jarige toch geen ideale combo is. Dus ook hier konden we meer achter onze kleuter aanhollen dan aandacht geven aan de kunstcollectie.Portopolis - Hanzestedenplaats 19, 2000 Antwerpen - GRATIS MAS - Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen - GRATIS gebouw bezoeken - Expo te betalen

Waterbus

Tijdens ons bezoek in portopolis werden we natuurlijk warmgemaakt om de haven ook eens in het echt te gaan verkennen, de kinderen bleven ons de oren van het lijf zagen om eens bootje te gaan varen en ons leek het ook wel leuk natuurlijk. De beste optie om deze wereldhaven op een budgetvriendelijke manier te verkennen is de waterbus. Deze bus kan je nemen aan het Steen en vaart tot aan het pitoreske dorpje Lillo. Er zijn onderweg nog meer stops waar je kan afstappen en wachten op de boot die terug richting centrum Vaart. Wij bleven een uurtje zitten tot we in Lillo waren, we vonden er een gezellig cafeetje bij Marleen in het dorpje. Bovendien hadden ze er vegan spaghetti en een streekbiertje. Meer hoeft dat niet te zijn.


Bij valavond namen we de waterbus terug naar 't stad en genoten van de vele lichtjes aan de schelde. Waterbus - Steenplein, 2000 Antwerpen - €5 voor een retourticket


Chocolade Nation

We zijn niet geneigd om op vakantie de toeristische en veelal dure atracties te bezoeken. Zo lieten we de Zoo, Plopsastation en K3 bootkamp voor gezien. En focusten ons echt meer op de beleving in en rond de stad. En daar hoort eigenlijk wel een beetje het chocolademuseum bij, want de haven van Antwerpen is één van de grootste importeurs van cacao in Europa. En ook door het feit dat we hier allen wel grote 'sjokolade' liefhebbers zijn lieten we ons verleiden om Chocolade Nation te bezoeken. Een leuke en interactieve beleving! Met op het einde proevertjes. Echt wel zijn geld waard en dankzij tijdsloten ook heel rustig om te doen. Wij zaten toch een kleine 2 uur binnen.

Chocolade Nation - Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen - €18,90/volw. - €13,50/kind >4jDe Schorre

Nu we hier toch in de buurt waren, en bleek dat het maar een twintigtal minuutjes met de trein was naar Boom, besloten we om een bezoekje aan het Trollenbos te brengen. We hadden er immers al veel positiefs over gehoord. Wij kregen een lift aan het station van Ruben zijn ouders. Maar het is maar twintig minuten stappen of tien minuten met de bus naar het Provincilaal Domein vanaf het station van Boom.


De meisjes keken hun ogen uit in het bos, op verschillende plekken doken er trollen op. Soms moest je heel goed kijken, want de zevende trol vonden wij zelfs niet. Bij trol Kamiel is er ook eeen hele mooie uitkijktoren waar je als je goed kijkt zelfs tot Mechelen kan kijken! Onze aardrijkskundige was helemaal in zijn element hierdoor. Of was dat door het feit dat hij in de handpalm van een reuzetrol in zijn boek mocht lezen?


In de Schorre is er ook een leuk blotevoetenpad en uiteraard een speelplein met bijbehorende cafetaria.


Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom - GRATIS


Speelplekjes

Dat brengt ons naadloos naar de vele speeplekjes die Antwerpen te bieden heeft. Wij ontdekten enkele hele leuke. Maar er zijn er wellicht nog veel meer. Het zaligste aan vakantie is toch even niks moeten doen en je kinderen laten spelen? En of er daar een pannenkoek, appelstrudel of een ijsje bijpassen? Da's zeker da!


Hieronder enkele leuke plekjes met mogelijkheid tot iets te nuttigen:


- Nachtegalenpark: zeer vlot te bereiken met de bus op een halfuurtjee rijden van het centrum. Je kan er mooi wandelen, diertjes spotten en er is een gigantisch speelplein voor enkele uren speelplezier terwijl jij gezellig op het schaduwterras of in de mooie ingerichte binnenruimte van de Melkerij geniet van heerlijk kopje koffie?


Nachtegaalpark - Beukenlaan 12-14, 2020 Antwerpen - bushalte dikke Mee


- Speelplein Dageraadplaats: even uit het centrum maar vlak aan de tramhalte van tram 11 bevindt zich een heerlijk in de zon gelegen plein met heel wat gezellige terasjes rond een kleurijk speelplein voor grote en kleine spelers.


Dageraadplaats - Dageraadplaats 21-27, 2018 Antwerpen - halte Dageraadplaats lijn 11

- Speelplein Linkeroever: met Expeditie A kom je terecht aan de voetgangerstunnel die onder de schelde loopt. Voor kinderen is dit al heel spectaculair want je daalt eerst op een oude houten roltrap tot onder het water en als je door de tunnel gaat kom je op linkeroever uit waar er wat verderop aan het wateer 2 leuke speelpleinen zijn. Waan je als een echte viking in de boot of liever nog wat avontuurlijker? Keuze genoeg. Toen wij er zaten kwam er omstreeks 16u een ijsjeskar langs. Mooi meegenomen!


Speeeltuin met vikingboot - Frederik van Eedenplein, 2050 Antwerpen

Speeeltuin Thonet - Thonetlaan 106, 2050 Antwerpen


- Speelplein Zuiderpershuis: hier moesten wij eerder toevallig zijn om een film van het JEF festival mee te pikken. Maar rond de middag vonden wij dit ook wel een zalig speeltuin om even met onze snoet in het zonnetje onze kinderen gade te slaan.


Speeeltuin Zuiderspershuis - Waalsekaai 5, 2000 Antwerpen
- Zelda & Zorro Berchem: Sinds we in Gent Zelda & Zorro leerden kennen waren we overtuigd dat we ook in Antwerpen een namiddag in dit zalig concept wilden doorbrengen! Vlak aan de metrohalte De Merode waar je met lijn 15 vanuit het Centraal Station geraakt vind je het oude vredegerecht die nu omgetoverd is tot een 'parent friendly heaven'. Het concept is simpel: terwijl je kindjes zich uitleven in de mooi ingericht speelhoek of knutselworkshop kan jij als ouder zorgeloos je voetjes onder tafel schuiven en genieten van heerlijk huisgemaakte lekkernijen, met koffie, thee of iets fris... Een stijlvolle binnenspeeltuin maar dan zonder hoofdpijn, een heerlijk interieur en gezonde keuken. Wij gaven door dat wij vegan eten en hier werd van het eerste tot het laatste kruimeltje rekening mee gehoud. Check zeker even hun website want het is echt geniaal! Oja, en er is ook een grote ommuurde tuin om in te ravotten!


Zelda & Zorro Berchem - Grotesteenweg 13, 2600 Antwerpen - reserveren verplicht
Het zal jullie na het lezen van dit verslag wel niet verbazen dat wij nogal gesteld zijn op lekker eten. Ook dit was voor ons in Antwerpen echte hemels. We kregen superveel tips om volledig plantaardig te kunnen gaan eten. Maar dat vertellen we jullie

graag in een andere blogpost ;)


Heb je na het lezen van dit artikel inspiratie en zin gekregen? Laat het ons zeker weten, deel je verhaal op instagram en tag @gerustgezin of stuur ons een berichtje. Wij vinden dat zo waardevol!
Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page