top of page
  • Foto van schrijverRuben

Plantaardig eten is toekomstgericht eten

Waarom beschouwde ik vegetariërs vroeger als sfeerbedervers op een gezellige barbecue, maar eten we met ons gezin ondertussen al meer dan een jaar veganistisch?


Op deze vraag probeer ik een helder antwoord te formuleren. Want sinds we er voor kozen om geen dierlijke producten meer te eten, krijgen we voortdurend de vraag wat we dan wél nog eten.


Omdat we liever met een gerust hart onze planeet willen doorgeven aan de volgende generaties, kiezen wij er nu bewust voor om plantaardig te eten.


Bewust van de impact

In een poging om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, probeerden we na onze wereldreis om zo afvalarm mogelijk te leven. We waren echt gechoqueerd door het mondiale afvalprobleem.

Toen we met onze eigen verpakking naar de slager gingen en dus minder snel een volle vuilniszak hadden, waren we best wel trots op onszelf. We hadden echt het gevoel dat we goed bezig waren.


Maar sinds we ons verdiepten in lectuur over de klimaatopwarming, weten we wel beter. De grote impact komt niet van de afvalberg (3,5%), maar wel van de hoeveelheid fossiele brandstoffen (71%) die we verbruiken en van wat we dagelijks consumeren (17%).


We schrokken echt toen we in het boek Het duurzame gezin lazen via welke weg voeding tot bij ons komt.

  • Wereldwijd wordt er meer landbouwgrond gebruikt om veevoeder te telen (66%) dan voor voedsel die wij rechtstreeks eten (8%).

  • Om in onze zuivelproductie te kunnen voorzien, worden koeien systematisch zwanger gemaakt. De kalfjes die daaruit geboren worden, eindigen meestal in het slachthuis.

  • Het verteringsproces van koeien zorgt voor de uitstoot van methaangas. Dit schadelijk gas versnelt de opwarming van de aarde.

We vonden het hallucinant om te lezen hoe gigantisch de impact is van wat je dagelijks eet en drinkt.


Waarom eten we plantaardig?

Eens we ons bewust waren van de impact van onze voeding, bekeken we hoe we onze maaltijden plantaardiger konden maken. Via vrienden, recepten en inspirerende accounts op Instagram zagen we stap voor stap dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk was om anno 2020 vegan te leven.


De voornaamste redenen waarom wij plantaardig eten:

  • gezondheid Bij elke hap willen we weten wat we in onze mond stoppen. We gaan bewust op zoek naar gezonde ingrediënten die ons lichaam de nodige energie en vitamines geven.

  • klimaat De impact van dierlijke producten als voedsel is immens. Door plantaardig te eten, proberen we zoveel als mogelijk de klimaatopwarming af te remmen.

  • dierenleed We vinden het niet langer logisch dat dieren enkel leven om voor de mens als voedsel te dienen. Moedermelk van andere diersoorten drinken lijkt ons ook heel tegennatuurlijk.

  • opvoeding Door veganistisch te leven, willen we onze kinderen bewust maken van wat ze dagelijks eten en drinken. Dat we geen dierlijke producten nodig hebben om lekker en gezond te kunnen eten, vinden ze ondertussen niet meer dan normaal.


Veelgestelde vragen

Als je geen vlees eet, waarom eet je dan wel vleesvervangers?

Om de overstap te maken van de klassieke vlees-groenten-aardappelen-maaltijd naar een gevarieerde veganistische maaltijd, is het makkelijk om te werken met vleesvervangers. Zowel wij als onze kinderen vinden de smaak en de textuur van (sommig) vlees wel lekker, maar vinden het zonde om hiervoor dieren te slachten.

Tegenwoordig is het aanbod aan vleesvervangers zo uitgebreid, dat we ons soms afvragen waarom we nog dierlijk vlees zouden eten.

We gaan wel op zoek naar alternatieven die gezond zijn en dus voldoende vitamines bevatten.


Eten jullie dan ook geen eieren meer?

Net zoals het drinken van moedermelk van andere dieren ons onnatuurlijk lijkt, blijven we ook liever af van de eieren van kippen. De dieren worden zo gefokt tot ze dagelijks eieren leggen, terwijl een kip oorspronkelijk slechts zes tot vijftien eieren per jaar legde.

De proteïnen die we missen door eieren uit ons menu te schrappen, vinden we gemakkelijk in plantaardige alternatieven.


Komt dat dan niet duurder uit?

Door gezond en bewust te leven, investeren we in ons lichaam en in onze gezondheid. Hoe groter het aandeel plantaardige producten in je voeding, hoe minder kans op hart- en vaatziekten of kanker.

Vleesvangers jagen de kosten natuurlijk de hoogte in. Maar dat is ook zo voor wie graag een stuk vlees op z'n bord heeft.


Eten de kinderen dan ook veganistisch?

Aangezien we steeds koken zonder dierlijke producten, eten onze kinderen thuis altijd veganistisch. We vertellen hen ook dat we vlees van plantjes eten en dat we hiervoor geen dieren moeten slachten.

Net zoals elk kind halen ze hun neus wel eens op voor wat op hun bord verschijnt, maar we overtuigen hen steeds om van alles te proeven.

Om ervoor te zorgen dat onze kinderen niks te kort komen qua voedingsstoffen, voorzien we voldoende variatie in ons menu. Dagelijks krijgen ze 's morgens ook een vitaminesnoepje.

We voeden onze kinderen dankbaar op. Dus als ze bij vrienden of familie iets krijgen wat niet helemaal vegan is, zullen ze dit ook opeten. Maar we merken ondertussen dat er steeds meer rekening wordt gehouden met onze keuze.


En eten jullie dan ook geen vis?

Naast rood vlees, schrapten we ook gevogelte en vis uit ons menu. Zeker sinds we de documentaire Seaspiracy hebben gezien, bedanken we vriendelijk voor een stukje "gezonde vis". Er bestaat tegenwoordig niet meer zoiets als duurzame visvangst.


Hebben jullie leuke receptjes?

Wanneer we merken dat onze kinderen (of wij) echt dol zijn op een gerechtje, dan publiceren we steeds het recept op onze blog. Bekijk ze allemaal via www.gerustgezin.be/recepten.

Ook op de website van Eva vzw en BeVegan vonden wij al heel wat smakelijke inspiratie.




Toekomstgericht eten

Onze planeet warmt in een sneltempo op, met alle nadelige gevolgen van dien. Als menselijke samenleving hebben we dit probleem zelf veroorzaakt. Willen we onze planeet leefbaar houden voor onze kinderen en hun kinderen, dan moeten we nu in actie schieten. We kunnen onze levensstijl niet behouden en doen alsof er niets aan de hand is.


Catastrofale natuurrampen zoals overstromingen en bosbranden zullen ons sowieso de komende jaren blijven teisteren. Dit is het gevolg van de menselijke gulzigheid naar een oneindige economische groei sinds de industriële revolutie.

Ondertussen weten we dit en weten we ook wat we daaraan kunnen doen.


Daarom kozen wij ervoor om plantaardig te eten. Voor ons betekent dit toekomstgericht eten.


Door geen vlees te eten, houden we meer landbouwgrond over voor rechtsreeks voedsel voor de mens. Op de vrijgekomen ruimte kunnen we opnieuw bomen planten, zodat we de impact van de klimaatopwarming kunnen opvangen.


Heb je na het lezen van deze blogpost nog vragen over veganistisch eten? Of wil je graag jouw ervaringen delen? Reageer dan zeker hieronder.

229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page