top of page
  • Foto van schrijverRuben

Hoe gerust ben jij op de toekomst?

Hallucinant zijn de beelden van de ravage die de overstromingen aanrichtten in ons land. Terwijl wij net zoals velen genieten van de zomervakantie, laat deze ramp ons niet onverschillig. Dat er ook in België dergelijke natuurrampen kunnen plaatsvinden, maakt het voor ons opnieuw duidelijk dat de klimaatverandering geen ver-van-ons-bed-show is.


Wetenschappers voorspellen dat deze uitzonderlijk hevige regenval ons in de toekomst nog zal treffen. Omdat het steeds warmer wordt, kan de lucht meer vocht bevatten. Wanneer die grote hoeveelheid water dan naar beneden valt, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien.

Toen we de naam van onze blog bedacht, hadden we niet enkel de alledaagse rust in ons achterhoofd. Door bewust te leven als gezin en duurzame keuzes te maken, wilden we ons ook gerust voelen over de toekomst. We kiezen er bewust voor om deel van de oplossing te zijn, om voor onze kinderen en hun kinderen een leefbare planeet te behouden.


Een krachtig signaal kan mensen laten inzien dat er nood is aan verandering. Onmiddellijke actie is noodzakelijk, willen we onze leefomgeving niet helemaal om zeep helpen.

Deze natuurramp is toch wel het duidelijkste signaal dat we kunnen krijgen om met z'n allen in actie te schieten?

Meer dan ooit is er een draagvlak om de broodnodige beslissingen te nemen. De vraag stelt zich of onze regeringen de moed hebben om een beleid te voeren waarvan we op lange termijn de vruchten plukken. Of richt men zich enkel op kleine successen zodat ze binnenkort opnieuw herverkozen kunnen worden?


Dit is het moment om radicaal werk te maken van onze koolstofneutrale toekomst. Het simpelweg heropbouwen van alle vernielde huizen en infrastructuur leidt niet tot een duurzame oplossing. Of zoals Einstein het ooit formuleerde: "Problemen los je niet met de denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt.".


Om de verdere opwarming van de aarde te stoppen, hebben we nood aan open en groene ruimte. Het evenwicht in ons ecosysteem moet dringend hersteld worden. En dit doen we niet door elk stukje open ruimte vol te bouwen.

Hoe geven we de verwoeste dorpen opnieuw vorm? Welke infrastructuur moeten we eerst herstellen? En welke voorzieningen zijn echt noodzakelijk voor een duurzaam leven?


Lig jij ook wakker van de leefbaarheid van onze toekomst? Wees dan deel van de oplossing.

  • Ga in gesprek met beleidsmakers en zorg dat ze gaan voor doordachte, toekomstgerichte en vooral duurzame oplossingen.

  • Wees je elke dag opnieuw bewust van jouw impact op je leefomgeving. Probeer door bewust te leven onze kinderen een geruste toekomst te bezorgen.

  • Informeer jezelf over de klimaatverandering. Lees boeken zoals Zo redden we de wereld van Joop Hazenberg om zich te krijgen op het volledige plaatje.

Wil je tenslotte iets beteken voor de slachtoffers van de overstromingen, bekijk dan de oproep van het Rode Kruis. Met giften en helpende handen kan jij het verschil maken.

Ontspullen is deze keer niet aan de orde, maar het blijft uiteraard ook een goeie daad voor onze planeet.


94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page