top of page
  • Foto van schrijverLeen

Berlijn - meer dan een muur

Nadat we tijdens onze Duitsland roadtrip in 2016 met de piepjonge Flore een blitsbezoek brachten aan de hoofdstad, waren we er vast van overtuigd dat we er ooit nog eens terug wilden komen.

Tijdens de krokusvakantie maakten we ons voornemen waar en trokken we met onze dochters van 8 en 5 jaar naar Berlijn. Met een Home Exchange appartement vlakbij de East Side Gallery als uitvalsbasis herontdekten we deze stad die geschiedenis ademt en ondertussen ook de toekomst vormgeeft.

Met de trein naar Berlijn

Bij een citytrip gaat onze voorkeur uit naar het openbaar vervoer om op onze bestemming te geraken. Zo begint de reis zodra we ons hebben geïnstalleerd in de trein. En uiteraard vermijden we zo parkeerstress bij aankomst.

Vroeg boeken is de boodschap om de prijs zo laag mogelijk te houden. Via NSinternationaal kan je heel voordeling met de ICE trein reizen. Zelf waren wij net iets te laat, waardoor we niet het goedkoopste tarief hadden. De optie zitplaatsreservering namen we dan ook niet om de prijs wat te drukken.

Wanneer je geen vaste plaats reserveerde, kan je toch ook comfortabel reizen. Wil je een rustige plaats in de trein, bekijk dan vooraf (op het spoor) waar het restaurant zich bevindt. Mist een consumptie (eten en/of drinken) reis je daar de hele tijd in alle comfort. Ook in het rijtuig naast restaurant zijn vaak afgesloten coupés voor 6 personen die nog vrij blijken te zijn. Ideaal voor een gezin met kinderen.


Berlin Welcome Card

In Berlijn geraak je overal met de metro, tram of bus. Op de website van Berlin Welcome Card kan je een pasje kopen voor het aantal dagen dat je in Berlijn bent. Hiermee kan je enerzijds alle openbaar vervoer gebruiken, daarnaast krijg je ook in tal van musea's een mooie korting.

Wij rekenden op voorhand uit of het een voordeel was en vanaf je 2 betalende activiteiten doet komt het sowieso voordeliger uit. Je hebt 3 mogelijkheden, wij namen de classic optie omdat wij enkel reisden binnen de AB zone en de musea in de Museumsinsel niet deden.Citytrippen met een plan

Omdat wij zowel letterlijk als figuurlijk wilden proeven van de bruisende stad Berlijn, zorgden we dat we goed voorbereid waren om met onze kinderen op pad te trekken. Hieronder kan je onze planning raadplegen. We deden uiteindelijk niet alles, omdat het toch wel veel vermoeiender was dan wat we voor ogen hadden... Maar zo heb je er zeker een zicht op wat de moeite waard is met kinderen.

Berlijn met kinderen
.pdf
Download PDF • 6.66MB

Legende: Enkel de musea waar er een prijs bij staat zijn te betalen, we hielden hier nog geen rekening met korting via de Berlin Welcome Card. Wat in het vetgedrukt staat MOET je zeker (tijdig) reserveren. Bijvoorbeeld ANOHA, is zo eentje dat je best boekt van zodra je weet dat je naar Berlijn gaat.

Onze TOP-tips met kids

ANOHA - een gratis kindermuseum / speelplek volledig in het thema van de Ark van Noah. Voor kleintjes en grotere kinderen echt de plek om te doen bij iets minder weer. Je kan er bootjes knutselen, rennen, kleuren, spelen en alle dieren zijn gemaakt uit recyclagemateriaal. Echt de moeite! Maar zeker op tijd reserveren!


BAJABIKES - een Nederlandstalige gegidste fietstour langs de highlights van Berlijn. Kinderen kunnen (mits meerprijs) mee in de bakfiets. Ideaal om mee te starten om de stad te ontdekken. Is niet goedkoop, maar duurt ook 3 uur.

MACHM!T - nog zo'n zalige plek waar kinderen zich kunnen uitleven, ideaal bij regenweer. In een voormalige kerk werd een interactief kindermuseum geïnstaleerd. Naast een gigantische speleobox kunnen kinderen zich zowel artistiek uitleven en spelenderwijs veel bijleren. Dit is niet gratis, maar je krijgt wel korting met de Berlin Welcome Card.

DDR museum - vonden wij een mooi en interactief museum om de geschiedenis van Oost- en West-Duitsland beter te begrijpen. Kinderen kunnen zich helemaal inleven in hoe het leven in de DDR (Duitse Democratische Republiek) vroeger was. Van rijden met een trabant tot het wonen in een appartement (waar je in alle kamers en kasten mag neuzen).

GERMAN SPY museum - een leuk interactief museum waar je je beste speurneuskunsten kan opzetten. Je kan er ook een laserparcours doen en heel wat proefjes. Enige nadeel voor kinderen aan de musea is de taal. Alles is in Duits, Engels of Frans.
EASTSIDE gallery - een mooie wandeling langs een kleurrijk resterend stuk muur, startend aan Berlin Ostbanhof tot de Oberbaümbrucke. Terug wandelen deden we door een aangelegd park langs de Spree (rivier door Berlijn).


POSTDAMERPLATS - hier vonden wij het zalig vertoeven bij Manifesto Market. In deze foodmarket kan je proeven van gerechten van over de hele wereld. Voor de kinderen is er ook een speelruimte waar ze wat kunnen klauteren of chillen. Vlakbij kan je trouwens ook plantaardige Berlijnse bollen bij Bramibal eten.


REICHSTAG koepel - gratis bezoek (mits reservering) aan de koepel boven het parlement, het is een leuke ervaring om in een spiraalvorm helemaal naar boven te wandelen en genieten van het zicht over de stad. Wie een mooi zicht wil hebben over de stad, gaat best niet 's avonds. De Nederlandstalige audiogids biedt een heldere uiteenzetting.


We hopen dat we via deze blogpost wat informatie en inspiratie konden bieden voor wie graag eens naar Berlijn gaat. Laat ons zeker iets weten als je er iets aan had. En op onze instagrampagina kan je bij het hoogtepunt 'Berlijn' nog meer beeldmateriaal vinden.
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page