top of page
  • Foto van schrijverRuben

Tirol - een bergvakantie vol hoogtepunten

Tijdens onze jaarlijkse roadtrip op weg naar onze Intersocvakantie, kozen we deze keer voor de Oostenrijkse bergen in Tirol. Naast een gekend skigebied vormt dit landschap namelijk ook de ideale uitvalsbasis voor een gezinsvakantie vol hoogtepunten. Verschillende bergtoppen en -flanken werden er thematisch ingericht zodat natuur en spel samenkomen tot een magische gezinsvakantie in de bergen.


Dat we behoorlijk enthousiast zijn over onze vakantie in Tirol zal uit onderstaand verslag ongetwijfeld duidelijk worden. Naast heel wat praktische informatie geven we ook graag mee wat wij als kindvriendelijke troeven ervaarden.


Söll als uitvalsbasis

Om de verschillende bergen in de regio te verkennen, vormt het charmante dorpje Söll een ideale uitvalsbasis. Het is een centraal gelegen in een valei vol thematisch aangeklede bergtoppen.


Wij verbleven er op een camping, maar daarnaast is zeker voldoende accommodatie in het dorp voor wie liever niet in een tent slaapt. Tijdig boeken is wel noodzakelijk.

In het autovrije centrum van Söll vind je een informatiepunt boordevol toeristische informatie, inclusief gratis wandelkaartjes. De pendelbus tussen de verschillende liften neem je aan de rand van het centrum.

Meer nuttige info, handig om vooraf te weten.

  • Met een meerdaagse belevenis-liftpas neem je onbeperkt de kabellift. Vanaf 3 dagen haal je sowieso voordeel uit de pas. Kinderen onder 5 jaar betalen niet.

  • Aan elke kabelbaan is een gratis parking voorzien. Sommige parkings zijn zelfs overdekt (Ellmau en Scheffau), wat handig is bij hitte of regen.

  • Tussen de verschillende dalstations en de dorpjes rijdt een shuttlebus. Wie een liftpas heeft, kan gratis opstappen.

  • De meeste activiteiten op de bergen zijn gratis. Voor extra's kan het wel handig zijn om wat cash geld mee te nemen, bij voorkeur muntstukken van 1 en 2 euro. Wij betaalden extra voor de houten balletjes, een houten jeton, het maken van een wandelstok en het bakken van stokbrood.

  • Niet twijfelen, neem steeds zwemgerief mee.

  • Wij deden de meeste wandelingen op onze Teva's (wandelsandalen), maar wanneer je een afdaling wil doen zijn stevige wandelschoenen aangeraden.

  • Alle liften zijn geopend tussen 9 en 17 uur. Wie de laatste lift mist, mag dus te voet naar beneden.

  • Aan de liftstations vind je steeds plannetjes en opdrachtkaartjes. Neem die best mee, want vaak vormen ze geen overbodige luxe bij een eerste bezoek.


Westendorf

Vanuit Westendorf neem je de kabellift naar het hoogst gelegen station. Daar staat een hele belevenis op jullie te wachten.

Er is zoals op alle bergen een restaurant met een speelplein erbij. Tijdens de zomermaanden worden op maandagvoormiddag extra activiteiten voor kinderen aangeboden door een animatieploeg. (info zomer 2023)


Vanuit Bergstation Talkaser start een wandeling Heimelsteig waar Alpinolino de kinderen meeneemt op zoektocht naar Marmotta de marmot. Een interactieve zoektocht waar kinderen sporen moeten zoeken aan de hand van voetafdrukken, geluiden en tips.

Aan de skilift kan je een klein kaartje nemen waar je dan bij elk opdrachtstation een gaatje kan ponsen bij het goede antwoord. Alles staat in Duits en Engels beschreven.

Binnen de kortste keren worden de kinderen zo naar de top van de berg geleid zonder dat ze het beseffen.

Bij de afdaling (eigenlijk maak je een rondje rond en over de bergtop) kan je een houten knikker kopen in een automaat voor 2 euro. Daarmee kunnen de kinderen een superlange knikkerbaan volgen. Je staat zo weer aan het liftstation. Vergeet ondertussen de laatste opdrachten van Marmotta niet te volbrengen.

Er zijn heel veel rustplaatsen en mooie uitzichtpunten waar je kan picknicken. Je kan ook zeker aan het skistation op één van de banken zitten en genieten.

Na de middag namen wij de lift naar het middenstation. Van daaruit vertrekt een mooie afdaling voor de iets ervarener stapper met bergschoenen tot aan de parking.

Er zijn opnieuw verschillende opdrachten. Je krijgt telkens een vraag en enkele meters verderop een antwoord. Bij iedere antwoord is er ook een mogelijkheid om iets te eten/drinken. Je zal dus niet verhongeren. De opdrachten zijn iets minder spectaculair dan wat we op de top deden, maar het blijft wel leuk voor de kinderen.


Wij dronken iets in Alte Mittel, een zeer mooi restaurant met speeltuin erbij. Hele vriendelijke mensen en prachtige zichten. We kwamen er op onze laatste dag Tirol trouwens terug om te eten. Je kan ook gewoon met de auto tot daar rijden.


Wanneer je bijna terug aan de auto bent worden de kinderen nog getrakteerd op een mooi speelplein.
Söll


Omdat de weersvoorspellingen zeer goed waren (30 graden) leek het ons een top idee om Hexenwasser vanuit Söll te verkennen op onze tweede dag.

Hier kan je de lift naar het middenstation nemen en van daaruit het waterparadijs van Hexenwasser ontdekken. Je kan ook een volgende kabellift nemen die je naar Hohe Salve brengt. Daar kan je een rondje wandelen van een halfuurtje, waarbij je informatie krijgt over zonnewijzers. Het is leuk in combinatie om te doen met Hexenwasser, maar niet om apart te doen. Je kan bijvoorbeeld wel van de top terug naar Hexenwasser stappen, maar dan doen je best bergschoenen aan en daar ben je dan wel niet echt iets mee aan het water.


Hexenwasser dus. Wanneer je uit de lift komt, kan je kiezen om eerst een blotevoetenpad van een 2tal km te doen. Je kan je schoenen laten liggen in de schoenenkast, maar wij raden dat NIET aan, tenzij je graag de kiezels uit de zool van je voet plukt. Teva’s of andere watersandalen waar je grip mee hebt zijn de beste optie.


Het blotevoetenpad gaat door riviertjes, weides en een stuk bos. Ergens halfweg het bos kan je zelf een stokbrood (lees brood op een tak) bakken. De kinderen malen eerst bloem van granen en maken dan een bolletje deeg. Dat doen ze over een stok en kan je dan bakken op het kampvuur. Het kost 2 euro, maar is wel eens leuk om te doen.


Aan het einde van het blotevoetenpad kom je bij tal van natuurlijk aangelegde waterspeelpleintjes. Hier kan je gerust een hele namiddag vertoeven. Uiteraard is er ook genoeg eet- en drinkgelegenheid. Mispak je niet, want het kan prijzig uitvallen.


Mocht het weer wat tegenvallen, kan je in de blauen wunder terecht voor wat experimenten met de aardelementen. Een beetje mini labo. Kan dus wel druk zijn bij regenweer.


Er zijn ook dagelijks extra activiteiten te doen. Hiervoor check je best het boekje of de website van skiwelt.Scheffau


Helemaal boven op de berg bevindt zich het keizerrijk. Een prachtig aangelegd speelparadijs rond de top van Brandstal.

Ook hier neem je de lift naar het hoogste station en van daaruit kan je een wandeling door de keizerwereld maken op zoek naar edelstenen.
Vergeet niet om een kaartje aan de lift te nemen waar je opnieuw per gevonden edelsteen een nummertje kan in ponsen.

Dit kaartje kan je dan na de tocht inwisselen aan de lift of in het restaurant voor een mooie degelijke vilten kroon. Dus geen wegwerpexemplaar ;) TOP


In de keizerwereld is het soms heel goed zoeken naar de diamanten. De kinderen weten soms niet waar eerst te kijken. Er is zoveel aanbod om te spelen, klauteren, springen en zwieren. Gelukkig kan je als ouder meevolgen op het plan zodat geen enkele missen.


De wandeling zelf is niet zo lang (4km).

Dus je kan gerust bij elke speelprikkel je tijd nemen.


Wil je als ouder genieten van een koffie of iets anders met een heerlijke appelstrudel? Wel dan hebben we goed nieuws want er is nog een gigantische speeltuin tussen de skilift en restaurant brandstal waar je vanuit het terras volledig overzicht hebt. Heerlijk zo!


Trampoline springen op de bergen? Deed jij het al? Wij wel, dus hier moet je zijn!

Ellmau


Heb je nog niet genoeg van de belevenissen wel dan is de betoverende wereld van kikker Ellmi zeker de moeite om ook nog mee te pikken!


Deze wereld ligt opnieuw helemaal bovenop de berg ….

Onderaan de lift kan je een QR scannen en luisteren naar een fragmentje van Ellmi. Het is in het Duits dus je vertaalt best een beetje.


Boven gekomen kan je een houten jeton + plan kopen voor 1 euro om de betoveringen te laten werken. Zo kan je spelletjes doen, maar ook water laten spuiten uit de draak of geluiden laten afspelen. Je hebt verschillende punten waar je je munt kan insteken.


Aan de skilift zelf staat er ook een houthakkershuisje, daar kan je zelf een wandelstok schellen en laten graveren met je naam in. Dit kost 2 euro, maar ook dit vinden wij echt de moeite. De meisjes vragen altijd onze wandelstokken en nu hebben ze zelf een uniek exemplaar.


Opgelet: dit kan enkel op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag tussen 13u en 15u. (informatie zomer 2023)


In de toverwereld van Ellmi word je opnieuw van het ene wonder naar het ander speelparcours geleid. Je kan hier uren ronddwalen en alles meerdere keren doen.

Een leuke picknickplek vonden wij aan Elmi's Baum, daar kunnen de kinderen opnieuw in en rond het water spelen en kunnen ze hun houten jeton graveren.


Vergeet ook zeker niet je houten knikkers mee te brengen. Je kan er hier ook kopen. Want er is opnieuw een knikkerbaan, weliswaar niet zo’n lange als de spoginolino maar minstens even leuk en mogelijk om meerdere keren te doen.

GoingIn Going kan je een open stoeltjeslift nemen naar de top van de


berg. Hier is er een pony belevenis.


Concreet kunnen de kinderen voor 7 euro een wandeling op een pony langs een parcours maken met zicht op de omliggende bergen. Zelf deden we dit met een dubbel gevoel. Voor de meisjes een hele leuke ervaring. Maar we vonden de omstandigheden waar de pony’s in vertoefden niet echt ok.
Wij raden het dus niet echt aan om dit te doen. Ook de streelboerderij waar sprake van in in de brochure stelde enkel een stal met schapen voor. Dus niks dat je bij ons niet kan vinden.


Er is wel een mooi meertje op de top waar je in een kwartiertje rond bent.

Helaas mag je er niet in zwemmen.


Gelukkig hadden wij een alternatief voorzien en namen de stoeltjeslift terug naar beneden om iets verderop (10 min met auto - 30 min wandelen) naar een echt zwemmeer te gaan Badesee.
Dit is fantastisch!! Voor 10 euro (met skipas) konden wij met ons 4 genieten aan een prachtig meer tussen de bergen met ongelofelijk veel speelgelegenheid en 2 hele leuke waterglijbanen.


Een prima afsluiter van onze week in Tirol!


Heb je ook zin gekregen om te vertrekken? Laat ons zeker iets weten.

Tag gerustgezin in je foto’s op Instagram zo kunnen wij ook nog eens opnieuw meegenieten.


182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page